Muncă și solidaritate

Munca, sub toate formele ei, este principala cauză a dezvoltării umane și cea care asigură dezvoltarea economică a individului, a familiei, comunității și țării. Este singura cale sănătoasă către bunăstare. 

 • Locuri de muncă, șomaj, securitate profesională
 • Creșterea mobilității forței de muncă
 • Șomajul este o realitate și trebuie tratat cu mare atenție și în mod constructiv și eficace
 • Există în câmpul muncii categorii de persoane active care nu pot beneficia de ajutorul de șomaj – lucrătorii „la negru”, artizanii, comercianții independenți, antreprenorii, profesiunile liberale, agricultorii etc.

Locuri de muncă, șomaj, securitate profesională

 • Crearea locurilor de muncă va fi principala noastră preocupare pe care o vom materializa prin măsuri legislative și acțiuni specifice fiecărui sector de activitate în parte. Schimbările economice și revoluția digitală vor transforma radical piața muncii și în țara noastră.
 • Carierele profesionale sunt din ce în ce mai puțin liniare și, din ce în ce mai mult, schimbarea meseriei, dar și trecerea prin șomaj devin tot mai prezente în cursul vieții profesionale.
 • Sistemul de formare profesională trebuie reformat în întregime. Ne vom îndrepta atenția, într-o primă etapă, asupra forței de muncă necalificată sau slab calificată, mai ales că aici ponderea o dețin tinerii și ei sunt cei care se pot adapta rapid cerințelor pieței. Trebuie avute în vedere și recalificarea persoanelor ale căror calificări nu mai corespund nevoilor actuale și viitoare. Statul va reglementa, organiza și subvenționa acest sistem adaptat de formare profesională, în care vor fi angrenați toți actorii – învățământul profesional, liceal și superior de stat și privat, întreprinderile și asociațiile.

Creșterea mobilității forței de muncă

 • Cei care au un post stabil, de teama necunoscutului, a incertitudinii, deși la un moment dat devin supra-calificați, nu-și asumă riscul de a face un pas înainte în carieră ceea ce duce în final la pierderi în plan personal, dar și pentru economie, în ansamblu, pentru ca nu le pot fi exploatate la maxim toate competențele dezvoltate în timp.
 • În acest sens va fi reglementată acordarea ajutorului de șomaj în urma demisiei, dar nu mai des de o dată la cinci ani. Astfel, va fi încurajată trecerea de la un loc de muncă la altul, de la un statut profesional la altul, în acord cu competențele deținute și cu aspirațiile salariale, iar angajatorul va fi nevoit să îmbunătățească condițiile de muncă, de progres în carieră și salariale dacă dorește sa-și fidelizeze angajații.

Șomajul este o realitate și trebuie tratat cu mare atenție și în mod constructiv și eficace

 • Toate măsurile legislative și intervențiile statului vor viza și crearea de noi locuri de muncă menținând astfel rata șomajului la un nivel suportabil. Acordarea indemnizațiilor de șomaj (beneficiarii, condițiile, perioada și cuantumul acestora) va fi reglementată astfel încât să permită trecerea cât mai ușoară prin situația dificilă generată de pierderea locului de muncă, dar să și încurajeze reintegrarea cât mai rapidă în câmpul muncii. Valoarea indemnizației lunare de șomaj va fi stabilită în raport cu ultimul venit lunar realizat, însă va fi stabilit un prag minim și unul maxim. Indemnizația minimă trebuie să asigure costurile minime ale vieții unei persoane sau unei familii, după caz.

Există în câmpul muncii categorii de persoane active care nu pot beneficia de ajutorul de șomaj – lucrătorii „la negru”, artizanii, comercianții independenți, antreprenorii, profesiunile liberale, agricultorii etc.

 • Toate persoanele active care realizează venituri în România vor plăti și vor beneficia de asigurarea pentru indemnizația de șomaj. Toate situațiile posibile vor fi clar reglementate, inclusiv contribuția acestora la fondul de șomaj. Acordarea indemnizației de șomaj nu va mai fi condiționată de stagiul minim de cotizare în condițiile pierderii locului de muncă independent de voința salariatului sau in cazul celor care lucrează part-time.

Resurse Descărcabile

Luni – Vineri: 8:00 – 16:00

Noutăți și Actualizări

Fii la curent cu noutățile partidului Liga pentru Unificarea Patrioților – LUP

Partidul Liga pentru Unificarea Patrioților - LUP © 2022. Toate Drepturile Rezervate