Afaceri și Industrie

Dezindustrializarea este una din principalele cauze ale situației economice fragile în care ne aflăm.

  • Reconstrucția industrială a țării, obiectiv strategic important pentru relansarea economică fără de care nu poate fi asigurat progresul și bunăstarea românilor
  • Restructurarea industriei extractive
  • Recuperarea și revalorificarea brandurilor industriale ale țării
Nu este o atitudine nostalgică dacă afirmăm că în anii 80 România avea totuși o industrie importantă. Să luăm, spre exemplu numai ramura constructoare de mașini. Se vorbea de automobilul românesc, de autocamioanele, autobuzele, tractoarele, combinele, locomotivele, excavatoarele, avioanele, elicopterele și navele, toate construite în România și multe vândute cu succes și la export. În prezent mai producem la scară industrială doar autoturisme și nave. Cele mai crunte lovituri, începând cu anii 90, le-a primit industria românească. Fără discernământ, bun sau rău,  cu valoare, potențial de dezvoltare sau nu, totul a fost demolat și vândut la fier vechi. Asta cu concursul, chiar complicitatea criminală a autorităților statului.

Reconstrucția industrială a țării, obiectiv strategic important pentru relansarea economică fără de care nu poate fi asigurat progresul și bunăstarea românilor

  • Până în prezent, acestui obiectiv nu i s-a acordat importanță, lipsind din programele de guvernare ale forțelor politice ce au trecut pe la conducerea țării. Pentru că înseamnă multă muncă, pricepere, multă ambiție și ceva mândrie națională. Și poate pentru că încă mai era câte ceva de stors.
  • Având în vedere valorificarea spiritului antreprenorial și potențialului de producție al țării vom adopta o politică de sprijin și stimulare a eforturilor depuse de agenții economici în direcția revigorării industriei, în general, și a celei constructoare de mașini, în special.
  • Vom promova reindustrializarea țării prin aplicarea tehnologiilor noi și emergente rezultate din colaborări multidisciplinare, a producției inteligente și prin digitalizarea industrială.
  • Vom asigura toate conexiunile necesare între actorii economici și sociali ce pot concura la realizarea acestui obiectiv: agenți economici – învățământ profesional – învățământ superior și cercetare – sistem de calificare și reconversie profesională.
  • Vom încuraja instituțiile guvernamentale și autoritățile publice locale să achiziționeze produse românești sau fabricate în țară sub licență, acolo unde există această posibilitate, iar programele mari de achiziții vor apela la produse străine doar daca nu există în țară producători competitivi care să ofere calitate și prețuri comparabile. Avem în vedere achizițiile de mijloace de transport (autoturisme, autobuze, tramvaie, locomotive și vagoane, nave) și chiar de armament și tehnică militară (puști de asalt și pistoale, autovehicule de teren și de transport greu, tehnică blindată, nave și elicoptere, muniții de toate categoriile). În acest sens vom acționa direct pentru modernizarea sau înființarea capacităților de producție necesare.
  • Vom încuraja investițiile străine și românești în capacități de producție industrială, vom acorda o atenție specială dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și capitalului autohton.

Restructurarea industriei extractive

  • Avem în vedere creșterea capacităților de producție prin rentabilizarea celor existente, aplicând programele de retehnologizare, și prin deschiderea unor exploatări noi, în special în domeniul extracției de petrol și gaze, dar și în industria minieră neenergetică.
  • Vom simplifica procesul administrativ printr-o legislație coerentă și clară, prin proceduri nebirocratice care să asigure scurtarea perioadelor de acordare a licențelor de exploatare. Folosirea tehnologiilor noi, sigure pentru mediu și populație va fi condiție obligatorie pentru acordarea acestor licențe.
  • Vom stimula proiectele de recuperare a resurselor din vechile halde și iazuri de decantare, concomitent cu ecologizarea acestora.
  • Vom actualiza taxele și redevențele pentru concesiunile miniere și petroliere astfel încât să încurajăm investițiile prin asigurarea unui echilibru corect între profiturile investitorilor, veniturile salariale și veniturile la bugetul statului realizate în urma valorificării acestor resurse.

Recuperarea și revalorificarea brandurilor industriale ale țării

  • În acest sens se impune o analiză serioasă, inclusiv cu investitori privați și autoritățile locale pentru a găsi soluțiile cele mai fezabile și care să dea și garanții de reușită. Este inutil să precizăm importanța socială și economică a acestora și a faptului că ar acoperi cam toate ramurile industriale distruse și pe care ne propunem să le reabilităm (autoturisme de teren – ARO; autocamioane – SR; tractoare – Universal; escavatoare – Progresul; locomotive – Electroputere; vagoane – Astra; combine agricole – Gloria; elicoptere și avioane – IAR etc.).
  • Vom analiza fiecare proces de privatizare și acolo unde vom constata că nu s-a respectat contractul de privatizare vom întreprinde măsurile necesare pentru recuperare prejudiciilor și anularea privatizării.
  • Acest demers reprezintă un act reparatoriu și de responsabilitate morală și trebuie înfăptuit indiferent de timp și costuri.

Resurse Descărcabile

Luni – Vineri: 8:00 – 16:00

Noutăți și Actualizări

Fii la curent cu noutățile partidului Liga pentru Unificarea Patrioților – LUP

Partidul Liga pentru Unificarea Patrioților - LUP © 2022. Toate Drepturile Rezervate