În condițiile actuale, mai mult ca oricând, securitatea energetică a țării este o problemă de securitate națională și o vom trata ca atare
Având un potențial energetic mare și diversificat (hidrologic, cărbune, gaze naturale – locul doi în UE, eolian, solar și termal) este inadmisibil să nu găsim soluții pentru rezolvarea crizei energetice asigurând populației și agenților economici energie electrică, gaze, apă caldă și căldură în cantități suficiente și la prețuri accesibile.
Diagnosticul pus sistemului energetic al țării este unul catastrofal și se datorează politicilor incoerente, fără viziune, managementului defectuos, corupției și jafului generalizat.
Începând cu anul 2017 România devine importator net de energie electrică. Nicio capacitate de producție de energie hidroelectrică nu a fost dată în folosință în ultimii 30 de ani, nicio centrală nucleară nouă, capacități de producție închise (fruntași la închiderea minelor și a centralelor electrice pe cărbune!?). În aceste condiții se impun măsuri rapide și radicale pentru creșterea producției până la nivelul necesarului intern de energie electrică, într-o primă etapă, și dublarea producției pentru asigurarea necesarului intern la prețuri accesibile și pentru recâștigarea poziției de exportator net, în etapa următoare.