CAPITOLUL VI
ALEGERILE INTERNE ȘI ÎNVESTITURILE
SECȚIUNEA 1
ALEGERILE INTERNE
Art.78 (1) Fiecare membru al partidului este îndreptățit să aspire la ocuparea unei funcții de conducere, de arbitraj sau de control în LUP, la orice nivel, respectând atât procedurile și termenele de depunere a candidaturilor cât și criteriile de eligibilitate înscrise în RI.
(2) Toate cererile de participare la alegerile interne se depun la BEL al organizației din care face parte candidatul. BEL le validează sau le transmite, după caz, însoțite de avize și recomandări, ierarhic, organelor în drept.
Art. 79 (1) Fiecare birou executiv al organizațiilor care desfășoară alegeri interne instituie, în cadrul său, o Comisie Specială Electorală – CSE care analizează fiecare cerere în parte, stabilește lista finală cu candidații ce îndeplinesc criteriile eliminatorii și o înaintează organului în drept pentru validare.
(2) CSE poate stabili și o ierarhizare a candidaților rămași în listă, pe baza unui punctaj calculat în funcție de criteriile de evaluare stabilite.
Art.80 (1) Listele definitive cu candidați pentru alegerile interne sunt aprobate, astfel:
Art.81 (1) În LUP alegerile interne se organizează și se desfășoară, în cadrul organelor statutare, astfel:
(2) Candidații care nu au obținut numărul necesar de voturi pentru ocuparea posturilor pentru care au candidat sunt înscriși în listele de supleanți în ordinea strict descrescătoare a numărului de voturi primite. Aceste liste sunt folosite pentru completarea funcțiilor devenite, din diferite motive, vacante pe timpul derulării mandatelor pentru care s-au organizat alegerile respective. Această prevedere nu este valabilă și pentru candidații pentru funcțiile de președinți, locurile devenite vacante fiind ocupate, în aceste cazuri, de vicepreședinții care au primit la alegeri cel mai mare număr de voturi.
Art. 82 (1) Delegații la Congresul LUP, în afara delegaților de drept, sunt desemnați de fiecare AGJ, la propunerile AGL, în baza normei de reprezentare stabilită de BEN.
(2) Candidații pentru locurile de membri în organele de conducere de la diferite niveluri, rezervate, conform prevederilor prezentului Statut, membrilor LUP ce nu dețin și alte funcții de conducere în partid, funcții elective sau guvernamentale, după caz, sunt desemnați în baza propunerilor BEL, evaluărilor și deciziilor BEJ, respectiv BEN.
SECȚIUNEA a 2-a
DESEMNAREA CANDIDAȚILOR PENTRU ALEGERILE
LOCALE, PARLAMENTARE, EUROPARLAMENTARE ȘI
PREZIDENȚIALE
Art.83 (1) Pentru a participa la alegerile locale orice membru al partidului poate să depună o cerere la BEL al OL din care face parte prin care cere învestitura din partea LUP pentru funcția de primar sau consilier local.
Art.84 (1) Pentru a participa la alegerile județene orice membru LUP poate să depună o cerere la BEL al OL din care face parte, în județul respectiv, prin care solicită învestitura din partea LUP pentru funcția de președinte al CJ, respectiv de primar general al Municipiului București, sau pentru funcția de consilier județean, respectiv de consilier general. Cererile însoțite de avizele BEL sunt înaintate BEJ pentru analiză și avizare.
Art.85. Președinții OJ sau președintele LUP, acolo unde nu există OJ, transmit Birourilor Electorale Județene listele cu candidații la alegerile locale și județene dacă nu există alte prevederi legale în vigoare în acest sens.
Art.86 (1) Pentru desemnarea candidaților LUP pentru alegerile parlamentare naționale, BEJ analizează fiecare cerere în parte, depusă în prealabil la BEL, și stabilește lista preliminară cu candidații județului pentru cele două camere ale Parlamentului, Senatul și Camera Deputaților.
Art. 87 Listele finale cu propunerile de candidatură ale LUP pentru alegerile parlamentare naționale, validate de BEN, sunt transmise de președinții OJ sau președintele LUP, acolo unde nu există OJ, birourilor electorale, dacă nu există alte prevederi legale în vigoare în acest sens.
Art.88.(1) Membrii partidului care doresc să participe la procesul electoral de alegere a europarlamentarilor români depun o cerere la BEL care o transmite, însoțită de avize și recomandări, ierarhic, la BEJ și de acolo la BEN.
(2) BEN decide, prin vot secret, componența finală a listei cu candidații LUP pentru alegerile europarlamentare. Înscrierea candidaților pe această listă se face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi primite.
Art.89 Președintele LUP transmite Biroului Electoral Central lista completă cu candidații partidului la alegerile europarlamentare, dacă nu există alte prevederi legale în vigoare în acest sens.
Art.90 (1) Cererile membrilor LUP care își exprimă dorința de a candida pentru funcția de președinte al României sunt adresate direct BEN care le supune unui proces de selecție în urma căruia decide dacă le înaintează CN pentru validare sau respingere.
Art. 91 (1) Congresul stabilește prin vot secret candidatul partidului la alegerile prezidențiale.
Art. 92 Propunerea de candidatură a LUP pentru funcția de președinte al României este transmisă Biroului Electoral Central de președintele LUP dacă nu există alte prevederi legale în vigoare în acest sens .
Art. 93 (1) Respingerea sau nevalidarea unei cereri de participare la un proces electoral poate fi contestată în următoarele condiții: